lunes, 2 de junio de 2008

HOY EMPIEZA TODO de Bertrand Tavernier

És una pel·lícula senzilla en forma però amb molt contingut. Us la recomano.

El títol original és “Ça commence aujourd’hui” que la traducció literal seria “Esto empieza hoy”.

En Daniel Lefebre és director d'una escola infantil en una població deprimida del nord de França. És un home sensible i tenaç que sent passió per la seva feina., però es troba atrapat en una jerarquia que no li permet extralimitar-se en les seves funcions com a educador, veient-se obligat a segui les normes bàsiques de l'ensenyament mentre els seus alumnes van a l'escola amb gana i malvestits. Davant la rigidesa del sistema educatiu i la burocràcia de les administracions polítiques, (i serveis socials), en Daniel i les professores de la seva escola lluiten per desenvolupar la seva tasca educativa, però l'arrel de molts dels problemes que afronten està fora l'escola. Malgrat els obstacles, en Daniel no es donarà per vençut i acabarà conseguint el recolzament de la comunitat.

És una película totalment social. És a dir, percep l'individu des de la seva interacció amb els altres. Per tant hi cabrien totes les habilitats que hem treballat al llarg de l'assignatura, a més d'altres que sorgeixen en cada personatge a partir d'aquesta interrelació.
Les habilitats socials que concep la pel·lícula són totes les centrals; les de comunicació, l'empatia, l'assertivitat, l'autoestima i el desenvolupament moral, però també acull habilitats de cooperació i compartir, habilitats relacionades amb les emocions i els sentiments i habilitats d'autoafirmació.

També ens parla sobre el valor de l’esforç, de la constància, de la responsabilitat, de la creativitat com a manera de viure, del lluitar per allò que es vol, de la feblesa de l’ésser i alhora de la seva força (resiliència), del valor de l’educació…i tot això amb un comú denominador constant en tota la película: l’amor pedagògic de l’educador.

L’aplicabilitat d’aquesta pel·lícula és molt àmplia. Perquè ens fa una reflexió de com està la societat en general i models familiars (destinada a tota la població en general de més de 12 anys; es podria passar a l’hora de tutoria a ESO i/o a Batxillerat i fer un videofòrum amb els alumnes) i de com està l’escola i els serveis socials públics, i l’actitud d’esperança i optimisme alhora que realista de l’educador (destinada potser a un públic més concret; educadors socials, mestres, pedagogs,…es podria fer també un videofòrum a l’assignatura d’habilitats socials, a la del Practicum I, a la de formació de formadors, a la d’antropologia, etc… per a reflexionar sobre el treball en xarxa, la realitat de l’educació formal, la realitat de la demanda de serveis socials, l’exclusió social, la realitat de treballar amb persones, la implicació de la comunitat…).

Exemples de preguntes per al videofòrum:

- Paper de l’escola actualment?
- Paper de la família?
- Influència societat/entorn en el quefer escolar?
- Conseqüències del capitalisme neoliberal a nivell social?
- Postura de les administracions davant els problemes individuals?
- Necessitat de treballar en xarxa?
- Definir competències professionals?
- Futur dels nens i nenes de l’escola?
- Educador a la feina vs. Educador a casa
- Podria haver-ho aconseguit tot sol en Daniel?
- Responsabilitat de l'educador?
- (…)



No hay comentarios: